Check uw bandenprofiel

Het is belangrijk om uw bandenprofiel regelmatig te checken. Uw banden zijn het enige contact met de weg en bij te weinig profieldiepte van uw banden, verliest u het contact met de weg en wordt uw auto onbestuurbaar. Met te weinig profiel op uw banden, kunt u belanden in levensgevaarlijke situaties. Dit wilt u natuurlijk voorkomen. Zorg er daarom voor dat uw banden regelmatig gecheckt worden. U kunt gratis bij Bandenservice Emmen uw bandenprofiel laten checken. U hoeft hier geen afspraak voor te maken. Een profielcheck is zo gedaan en zo weet u weer of u veilig rijdt met uw banden.

Invloed van profieldiepte bij nat wegdek

In onderstaande afbeelding kunt u goed zien hoe de grip van de banden zijn op een nat wegdek met 3 mm water bij verschillende profieldieptes. Zo kunt u zien dat de combinatie van een hoge snelheid van 125 km per uur en versleten banden van 1,6 mm nauwelijks nog grip geven op het wegdek, waardoor uw auto kan gaan glijden en u de bestuurbaarheid van de auto kwijtraakt.

Aanbevolen profieldiepte bij winter- en zomerbanden

Voor een goedkeur van de jaarlijkse APK van uw auto dient u minimaal 1,6 mm bandenprofiel te hebben. Met minder dan 1,6 mm is uw veiligheid niet meer gewaarborgd en riskeert u tevens een boete. Voor zomerbanden en all-season banden adviseren wij om uw banden te vervangen vanaf 2 mm profiel.

Maar is 2 mm profieldiepte wel genoeg voor uw winterbanden? Nee, winterbanden verliezen namelijk de winterse prestaties bij minder dan 4 mm bandenprofiel. De winterband is dan nog niet volledig versleten, maar eigenlijk wordt deze band dan een zomerband. Wilt u genoeg grip met uw winterbanden, dan adviseren wij om uw winterbanden te vervangen vanaf 4 mm profiel.

Bandenprofiel en remweg

Maar waarom is het nog meer belangrijk om uw profieldiepte van uw banden te laten checken?
De profieldiepte van uw band heeft invloed op uw remweg. Hoe meer profiel uw banden heeft, hoe korter uw remweg is. Dat betekent dus wanneer uw banden minder profieldiepte hebben, uw remweg langer wordt. In het geval dat u in een situatie terecht komt dat u hard moet remmen, dan wilt u toch het liefst zo’n kort mogelijke remweg hebben?

Bandenprofiel en aquaplaning

Autobanden met minder profiel hebben daarnaast een slechtere afvoer van water. Bij gladde of natte wegen kan dit aquaplaning veroorzaken. Wat zijn de gevolgen van aquaplaning? U kunt tijdelijk de bestuurbaarheid van de auto kwijtraken, vanwege teveel water tussen de band en het wegdek. Zorg er dus voor dat u altijd voldoende profiel op uw banden heeft, voor uw eigen veiligheid en voor de veiligheid van andere weggebruikers.

Bandenservice Emmen B.V. | Nautilusstraat 5-5a | 7821 AG | Emmen | KvK nr. 60867485 | BTW nr. NL85495172B01