Ben er op tijd bij, laat je band repareren, dan ben je weer blij!

Autoband lek? Laat je band repareren

Herken je dat gevoel dat je ‘s ochtends wakker wordt, je op tijd bij je afspraak moet zijn en dan ineens ziet dat één van je banden lek is? Heel vervelend! Wat nu?

Het kan verschillende oorzaken hebben, zoals een schroef, een stuk glas of een spijker in je autoband waardoor hij lek is. Er kan ook lekkage zijn bij het ventiel of je bent slachtoffer geworden van vandalisme. Het belangrijkste voor jou is dat je band zo snel mogelijk gerepareerd wordt, zodat jij weer veilig kunt rijden.

Voordat een autoband gerepareerd kan worden, is nauwkeurige inspectie door een bandenspecialist noodzakelijk.

Onze bandenspecialist controleert onder andere de volgende punten:

Na de inspectie van de lekke autoband, kunnen we jou helpen om het probleem op te lossen. We zoeken de meest geschikte oplossing. Meestal is dat een reparatie van je band. De band kan op verschillende manieren gerepareerd worden. Je kent misschien wel het fenomeen van een ’prop’ of een ‘paraplu’ in je band.

Wat is het verschil tussen een ‘prop’ en een ‘paraplu’ reparatie?

Een bandenprop is áltijd een noodreparatie. Er wordt dan een ‘prop’ vanaf de buitenkant in je band ‘gepropt’ en hiermee ben je voor even gered. De banden- en wielenbrancheorganisatie VACO en de bandenfabrikanten adviseren niet om een band te repareren met een prop. Het is een goedkopere oplossing, maar uiteindelijk ben je duurder uit, omdat de reparatie het vaak maar tijdelijk volhoudt en het allerbelangrijkste is je eigen veiligheid en de veiligheid van andere weggebruikers. Deze reparatie is dus geen duurzame en veilige oplossing op termijn.

Daarom adviseren wij altijd om een lekke autoband te laten repareren vanaf de binnenkant. Oftewel reparatie van je band met een paraplu. Mits de schroef bijvoorbeeld op een plek zit waar het goed gerepareerd kan worden, is dit juist wél een duurzame oplossing en kun je hiermee prima de band veilig gebruiken en afrijden totdat de band uiteindelijk versleten is.

Onze bandenspecialist voert de volgende 10 stappen uit:

Stap 1
Je band wordt gedemonteerd en de band wordt beoordeeld of reparatie mogelijk is.
Ervan uitgaande dat de band gerepareerd kan worden, gaan we verder naar stap 2.

Stap 2
Het lek aan de binnenzijde wordt eerst gemarkeerd. Vervolgens wordt de oorzaak van de schade, bijvoorbeeld een schroef, spijker of een stuk glas, verwijderd uit je band.

Stap 3
Op de plek waar bijvoorbeeld de schroef zat, wordt het gat vanaf de binnenzijde van de band met een boortje groter gemaakt, zodat het gat groot genoeg is voor de bandenplug of ‘bandenparaplu’.

Stap 4
De plek rondom het gat wordt aan de binnenzijde van de band goed ontvet. Vervolgens wordt het gat licht geschuurd, zodat de oppervlakte iets ruwer wordt.

Stap 5
Er wordt vervolgens blauwe lijm (vulkanisatie lijm) aangebracht op het opgeruwde vlak. Dit moet even 5 tot 10 minuten drogen.

Stap 6
Nu is het tijd voor de bandenplug. De beschermfolie wordt verwijderd en de plug wordt via de binnenzijde door het gat gebracht.

Stap 7
Aan de buitenzijde van de band wordt de bandenplug aangetrokken.

Stap 8
Vervolgens gaan we weer naar de binnenzijde van de band. De kop van de bandenplug wordt aangerold, zodat het gedeelte van de plug vanaf de binnenzijde goed vastplakt. Er wordt vanaf het midden naar de buitenzijde gerold met een speciale bandenroller.

Stap 9
Aan de buitenkant van de band moet nu nog het uiteinde van de plug worden afgeknipt of afgesneden, zodat de reparatie van de autoband is afgerond. Vaak controleert de bandenspecialist nog met een ‘ouderwetse zeepsop’ of het gat echt dicht is en er geen luchtbelletjes meer ontstaan. Na deze check weten we zeker dat je lekke band goed gerepareerd is, zodat je weer veilig de weg op kunt!

Stap 10
Je band is klaar voor montage. De autoband wordt opnieuw gemonteerd en gebalanceerd.


Wat kost de reparatie?

Een bandenreparatie inclusief montage en opnieuw balanceren kost bij ons € 30,- per stuk.
Een bandenprop kost € 20,- per stuk, maar raden wij niet aan.

Mocht je band toch niet gerepareerd kunnen worden? Dan kunnen we je helpen met een nieuwe of 2e hands band.

Check hier de actuele voorraad van onze geteste tweedehands banden.

Benieuwd wat onze andere tarieven zijn? Klik hier voor de standaardtarieven die wij hanteren. We houden van transparantie en duidelijkheid!

Bandenservice Emmen B.V. | Nijbracht 50 | 7821 CA | Emmen | KvK nr. 60867485 | BTW nr. NL85495172B01